tisdag 2 februari 2010

Varför second hand?

"Slutar aldrig förundras över att folk köper tantiga, omoderna och illaluktande kläder på 2:a hand när det finns nya, moderna och fräscha kläder i affärer."


Det finns fördomar om second hand, och det märks absolut.

Att handla second hand behöver inte nödvändigtvis betyda tantiga, omoderna och illaluktande kläder.


Att lära sig att upptäcka och uppskatta second hand behöver inte vara svårt. Med en inställning som denna kan det såklart bli svårare, jag vet många som går runt med fördomar inför detta sätt att handla och vi vill helt enkelt att fler ska upptäcka och lära sig uppskatta de många positiva delarna med att handla kläder på detta sätt.

Vanliga butiker är oftast inriktade på specifika åldersgrupper.

i second hand butikerna är det helt enkelt en blandad kompott, vilket på ett sätt kräver att du måste kolla igenom grejerna kanske mer än i en vanlig butik, det behövs ibland lite tid att hitta det du söker efter. Många ger upp efter en liten titt, men att priset sedan oftast är så lågt gör det på något sätt så värt. Och kom ihåg att det hela tiden kommer in nya kläder! Regelbundna besök kan verkligen ge utdelning!


Det är inte som på till exempel HM, att du lika synligt ser kläderna. Med second hand är det inte heller en stor upplaga av ett plagg. Vilket, vi tycker, endast är spännande. Det blir mycket roligare att hitta det där plagget du tycker är snyggt. Att hitta ett plagg på second hand som du anser faktiskt är riktigt snyggt, är riktigt spännande. Det finns oftast inte fler än ett exemplar av det i hela butiken, vilket betyder att du är ensam om det, vilket tilltalar väldigt många, och när du sedan kollar på prislappen och får se att priset är riktigt lågt, känns det som att du gjort ett riktigt kap.


Att kläderna är omoderna: Second hand och vintage under senare år blivit riktigt modernt,

och mode kommer tillbaka, det är ingen talan om det. Vi matas av modetidningar och liknande om trender som kommer tillbaka, om och om igen, och vad är då mer spännande än att till exempel hitta en 50-tals klänning som faktiskt är från 50-talet, eller en blus från 70-talet? Det kan verkligen ge mer känsla och det känns på något sätt mycket mer speciellt. På något sätt känns det mer äkta än en nyproducerad 50-talsklänning som producerats i flera upplagor. Att hitta kläder från olika tidsepoker är något som vi, och flera med oss, tycker om. Att tänka att kläderna har en liten historia med sig är spännande att tänka, att någon kanske faktiskt älskade den här klänningen eller att någon spred budskapet om fred i den här blusen.


Att ha en passion för kläder är det många som har, och att ha det som en studerande ungdom, som inte har mer inkomst än ungefär sitt studiebidrag, är det utmärkt med denna sorts klädhandel. Ett par jeans kan kosta bara en liten del av orginalpriset, liksom det mesta annat.

Och med samma penning som du skulle ha köpt ett eller två plagg för i vanliga klädaffärer, kan du istället få flera stycken för på second hand. Vilket i alla fall jag inte ser något dåligt med!


På talan om märkeskläder, så händer det ofta att man hittar kläder av kända märken på second hand, oavsett om det är acne, peak performance, filippa k, WESC, Chanel eller liknande, och det finns verkligen kläder för alla smaker, och om man gillar märkeskläder så känns det ofta väldigt bra att ha hittat plagg till en ynklig del av orginalpriset, på mer sorterade butiker. På så kallade vintagebutiker finns det ofta märken då plaggen ofta är i god kvalité och så kan också priset vara högre, men då är det ofta något speciellt med plaggen.

Vi hoppas att kunna uppmuntra er till detta sätt att handla och om ni inte håller med oss eller har någon annan synpunkt eller åsikt, skriv gärna av er!

Sara och Ylva från Secondhandbloggen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade